סייזון

סייזון הוא סגנון בירה עתיק שעבר שינויים רבים לאורך השנים. אז מאיפה הכל התחיל, מהו הסייזון כיום, ורשמי טעימה לסייזון ישראלית חדשה ומסקרנת

תוכן עניינים

סקירה היסטורית זריזה

סייזון הוא סגנון בירה עתיק שמקורו כבר בימי הביניים. השם סיזון נובע מseason עונה- הוא מתייחס לעובדים העונתיים שהיו מגיעים לעבוד בחקלאות בתקופות הקציר שם היה צריך עוד ידייים עובודת. חלק מהתשלום ששילמו להם היה בבירה, ובלי קשר הם שתו המון כי בירה מים היו מזוהמים.

אז מה היה מיוחד בבירה הזאת? הבירה נוצרה כנראה בתנאי שטח ופחות במקומות מוסדרים ולכן הסייזון באותה תקופה נוצר ע"י Mixed fermention, היה שם שמרים מסוג מסויים והבקטריות שנוספו מהאוויר יצרו לבירה טעם פאנקי. מכיוון שהבירה לא יוצרה בתנאים אופטימלים ובשילוב עם כך שרצו לשתות אותה תוך כדי עבודה עם ציוד מכני כבד, הבירה הייתה ללא המון אלכוהול- כנראה באזור 3 אחוז אלכוהול.

הסייזון כיום

עכשיו נקפוץ קדימה ל1950. אנחנו מדברים על סביבה הרבה יותר משוכללת, שמרי הבירה כבר בודדו ובכללי אנשים התחילו להבין יותר טוב את כל התהליכים הקשורים בבירה. ולכן כשיצא הSaison dupont הוא נעשה משמרים "רגילים". כדי לנסות ולשחזר את אותם הטעמים המבשל יצר בירה מתובלת שאמורה רעיונית להזכיר חווה. הריח היה מאוד מתובל ועשבוני, לצד ריח אדמתי. הבירה הייתה גם לחמית בטעמים מה שלא היה בבירה המקורית בגלל שבה חלק מהברט אכל את רוב הסוכרים. מכיוו ןשהשמרים השתפרו עם השנים הבירה עברה ל6 עד 8 אחוז אלכוהול. בימינו חלק מבירות הסייזון חזרו להיות פאנקיות ונוצר שילוב מעניין בין ישן למודרני.

לסיכום הסייזון היא סגנון מגוון שיכול להיות מיוצג ע"י מגוון בירות מאוד רחב. לעיתים הסייזון ינסה להדגיש את הטעמים העשבונים ואולי אפילו את הטרואר המקומי, ולעיתים דווקא ידגישו את החמיצות ואת הפאנקיות שלה.

לצערינו הרב אין כמעט ייבוא או ייצור של סייזון בארץ. אומנם היה לנו ביקור של Mind Games של תורנברידג׳- סייזון מהממת שישבה בחביות ג׳ין, וגם אלכסנדר ייצרו סייזון כיפית לתקופה מסויימת, ואם רוצים להרחיב קצת את היריעה אפשר להסתכל גם על הבירת זעתר של נומאדס כסייזון, אבל בסך הכל ההיצע די דל.

רשמי טעימה: סייזון בארל אייג'ד- מבשלת שבט

בעקבות כך נורא שמחתי כשהחברים ממבשלת שבט שלחו לי בקבוק של הסייזון החדש שלהם כחלק מפעילות בקבוצת בירה אחת ביום (קבוצת חובבי הבירה הגדולה בישראל, מוזמנים להצטרף) ולקראת הפסטיבל המשוגע של קובי(שמאז הספיק להדחות בעקבות המלחמה אבל כבר יש תאריך חדש). בכל מקרה אחרי כמה חודשים של ישיבה בארון החלטתי לפתוח אותה בערב טעימות עם חברים.

הבירה מגיעה בבקבוק 750 מ"ל עם חתימת שעווה יפה. במקרה שלנו הבירה גם בילתה 4 חודשים בחביות שרדונה ככה שהעיצוב המהודר מצדיק את זה. באף מקבלים קצת עשבוניות עם ענבים ברקע, גם יש שם פאנקיות קלה. בפה נוספת מתיקות קלה ככה"נ מהדבש שנוסף לבירה במהלך הבישול. המתיקות וטעמי העץ קצת מסככים על העשבוניות. אחרי כמה שלוקים מתגלה גם קצת מינרליות שבשילוב עם החביות קצת מזכירה יין לבן. בסה"כ מדובר בסייזון טעימה בטח למי שמעדיף את הבירה שלו על הצד המתוק.
המחיר של הבירה לא זול (85 ש"ח באתר המבשלה) שנובע בין השאר משימוש בחומרי גלם יקרים ויישון בחבית. בלי ספק לא מדובר בבירה של יום יום אבל יכולה להתאים בתור מתנה לחובב בירה או אפילו להביא לארוחה של חובבי יין ולפתוח להם קצת את הראש.

ארנון בן-דב

ארנון בן-דב

קיבוצניק במקור וירושלמי בהווה, מוזג בירה, שותה בירה, חוקר בירה, אוהב לדבר על בירה. נשוי למיטל.

שיתוף

רוצים סדנת בירה אצלכם?
יש לכם שאלה על בירה?

אולי תאהבו גם

מאמר אקראי מהאתר שלנו. גלו משהו חדש על בירה!

ארנון בן-דוב בסדנת בירה

בחודש מרץ יתקיימו שלוש סדנאות בירה של ארנון מסBEER- סדנת היכרות עם עולם הבירה, סדנת בירות חמוצות וסדנת בירות מתיישנות. מוזמנים להירשם.

המשך קריאה »

לקריאה נוספת

המלצות לשטוקהולם

ביקרנו בשטוקהלם לשבוע וחזרנו עם המלצות למגוון דברים. מאוכל טבעוני, דרך בירות שוות לשתות ועד טבע מהמם וקהילה יהודית סופר מיוחדת

קריאה נוספת >>