פחית VS בקבוק

האם אפשר לשתות בירה מפחית? האם זה עדיף על בקבוק או שזה בירת פועלים? ואילו מבשלות ישראליות מייצרות בירה בפחית?

תוכן עניינים

לפני מספר שבועות כתבתי שהדבר היחיד שאני מתעצבן ממנו ומעיר עליו באופן קבוע זה אנשים ששותים מהבקבוק ולא מכוס. שיקרתי. יש דבר נוסף שממש מחרפן אותי וזאת האמירה, שלעיתים נשמעת גם מחובבי בירה גדולים(לפחות בעיני עצמם)- אני לא שותה בירה מפחית. ולכן היום אנחנו נדבר על מה עדיף פחית או בקבוק?

כמו רבים וטובים גם אני גדלתי עם המחשבה שבירה בפחית זה גרוע. הייתה לזה סטיגמה של בירת פועלים שאין סיבה בעולם לשתות.
מתישהו התחלתי להבין שזה לא בדיוק הסיפור אבל עדיין פחות קניתי בירה מפחית. הסטיגמה נשברה בשבת אחת. אבי הגיע אליי לארוחה עם כמה פחיות בירה שהוא קנה מפסטיבל שהוא היה בו. אני תופס מאבי מישהו שמבין דבר או שניים בבירה אז שאלתי אותו למה לעזאזל בירה בפחית? הוא התחיל להסביר כל מיני דברים אבל מה שתפס אותי זה שהוא אומר לי, עזוב אחי, תראה כמה מקום יש לציורים יפים על הבירה..

הפחית שאבי הביא לי

אז למה פחית עדיפה על בקבוק?


קודם כל והכי חשוב, פחית שומרת על הבירה בצורה טובה יותר מבקבוק. אחד הדברים שהכי הורסים בירה זה אור, קחו בירה תמזגו לכוס ותשימו כמה דקות מול שמש ישירה ותראו שהבירה מתחילה להסריח. זאת הסיבה שבקבוקי בירה הם לרוב בצבע חום כדי לחסום כמה שיותר אור(לא רוצה להגיד מה זה אומר על בירות שמגיעות בבקבוקים ירוקים או אפילו שקופים, תסיקו לבד את המסקנות). אבל גם הבקבוק החום לא חוסם את כל האור ועם הזמן ישפיע על הבירה. פחית בירה גם לא חוטפת מכה בפקק מה שיכול להרוס את כל הגיזוז של הבירה.

בגלל המחיר

סיבה נוספת וגם מאוד חשובה היא מחיר: לייצר בקבוק עולה יותר מלייצר פחית ובסופו של יום המחיר הזה מתגלגל לצרכן הסופי. אבל ההוזלה היותר חשובה תגיע מהסיבה הבאה: משקל. פחית קלה יותר מבקבוק בכ40 אחוז וזה מאוד עוזר שאתה רוצה לקחת בירה לטיול או סתם לחברים ולא בא לך לסחוב משקל גדול. אך חשוב מכך ההוזלה היא גם של המשלוח. המיכל שוקל פחות כך שניתן להעמיס יותר על אותה מכולה/משאית ובסופו של יום ההוזלה מתגלגלת לצרכן הסופי.
כמובן שאם אתם מביאים בירה אחרי טיול בחו"ל(לפי כמה שהחוק מתיר כמובן) הרבה יותר נוח לדחוף למזוודה פחיות מאשר להתחיל לעטוף בקבוקים ב20 זוגות גרביים. גם אם נופלת לך הבירה עדיף פחית על בקבוק, בעוד פחית שנפלה יכולה להתעקם וזה באסה בקבוק שבור זה זכוכיות ובלאגן ובעיקר אין לכם בירה.

תחשבו ירוק

סיבה נוספת היא איכות הסביבה- המשקל הקטן והעובדה שניתן לדחוס פחיות בצורה טובה יותר הופכת את המשלוח (בין אם בארץ ובין אם בחו"ל) לחסכוני יותר בדלק ובכך עזרנו לשמור על כדור הארץ. גם הייצור של הפחית לעומת הבקבוק הוא זול יותר אנרגטית וגם המחזור קל ומהיר יותר. אומנם ישנם בקבוקים שממלאים למילוי חוזר אבל למיטב ידיעתי אלה רק הבקבוקים של חצי ליטר בחברה המרכזית למשקאות ובטמפו.

אומנות זה חשוב

וכמו שאבי אמר יש הרבה יותר מקום לציורים וזה תמיד כיף.
הצורה הכי טובה אולי לחשוב על פחית כמו מיני חבית, נכון שאם האופציה היא לשתות ישר מהפחית אז עדיף בקבוק, אבל כל עוד מוזגים לכוס הפחית מוצלחת יותר.

מה לגבי הטעם?

אבל עכשיו אתם שואלים, ובצדק- מה לגבי הטעם? אז צר לי לאכזב את כל חובבי הבקבוקים אבל המתכת שממנה מכינים את הפחית לא משפיעה על הטעם. כבר כמה עשורים שהפחית נעטפת מבפנים בשכבת פלסטיק דקה שיוצרת חוצץ בין הבירה לבין הפחית. בכל מבחני הטעימה העיוורת שעשיתי כשהבירות אוכסנו בצורה נאותה לא מצאו הבדל, ואם הבירות לא אוחסנו בצורה נאותה יש הבדל גדול. מוזמנים לצפות בסרטון הנהדר של Craft Beer Channel על הנושא

אז למה עדיין יש בקבוקים?

אז אחרי כל ההצגה הזאת אתם כמובן שואלים למה עדיין חברות הבירה מייצרות בירה בבקבוקים?
הסיבה העיקרית היא סטיגמה, עד היום אצל הרבה מאוד אנשים בירה בפחית נחשבת נחותה מבירה בבקבוק והחברות לא רוצות לאבד את הקהל הזה. באירופה ובארה"ב יש שינוי משמעותי בנושא בשנים האחרונות והיום אם תלכו לחנות בירה גדולה בחו"ל רוב הבירות יהיו בפחית.סיבה נוספת היא שמכונה למילוי בירה בפחית יקרה יותר בכמה וכמה סדרי גודל מאשר מכונה , כך שצריך שהמבשלה תייצר מספיק בירה כדי שזה ישתלם לה.

מה לגבי ישראל?

כשכתבתי את הפוסט ב2022 לצערי לא הייתה אף מבשלה ישראלית שייצרה בירת קראפט בפחית. לשמחתי גם זה השתנה מאז. כיום יש שתי מבשלות ישראליות שמכינות בירות בפחית. המבשלה הראשונה הייתה מבשלת מלכה שבמהרה הצטרפו אליה גם שאר המבשלות שבבעלות (חלקית) של חברת הכרם- נגב והרצל. לאחר מכן הביר בזאר שעברו למבשלה החדשה בכפר דניאל הציגו קו מילוי פחיות חדש. מעבר לבירות של הבירבזאר מפחפחים של גם בירות של שניט והדובים.


יצאתי פה היום להגנת הפחיות, אני באמת חשוב שזה הדרך הנכונה לשנע בירה. אני לא רוצה שישתמע מפה חלילה שבקבוק זה גרוע. ברוב המקרים בטעימה עיוורת רובנו לא נצליח לזהות את ההבדלים בין פחית לבקבוק. אבל בהסתכלות רחבה יותר אין לי צל של ספק שמעבר לצריכת בירה מפחית יעזור להוזלת המחירים לצרכן, לפחות פגיעה בכדו"א ושמירה על הסביבה ובעיקר יגרום לכך שהבירה שנשתה בסופו של יום תהיה טובה יותר.

בתמונה: אוסף הבירות הענק של תומר קלין אורון

ארנון בן-דב

ארנון בן-דב

קיבוצניק במקור וירושלמי בהווה, מוזג בירה, שותה בירה, חוקר בירה, אוהב לדבר על בירה. נשוי למיטל.

שיתוף

רוצים סדנת בירה אצלכם?
יש לכם שאלה על בירה?

אולי תאהבו גם

מאמר אקראי מהאתר שלנו. גלו משהו חדש על בירה!

לקריאה נוספת

טעימות הופ הוליגנס

הבירות של המבשלה המובילה ברומניה הופ הוליגנס הגיעו לארץ ואנחנו התכנסנו לטעימות. היו בירה עם היביסקוס, עם תה ירוק יפני ועוד סתם בירות נהדרות

קריאה נוספת >>