על בירות חזקות, זיקוק בהקפאה ובירה ב53 אחוז

על בירות חזקות, מבשלות שנסגרו, זיקוק בהקפאה ובעיקר איך עושים בירה ב53 אחוז ומה הטעם שלה?

תוכן עניינים

אתם אוהבים בירות חזקות?

בימי כברמן המון פעמים היו באים אליי לקוחות ומבקשים את הבירה הכי חזקה שלנו. אז קודם כל ככה לא בוחרים בירה. אפשר לבחור בירה חזקה אבל הרבה יותר חשוב מזה שהיא תהיה טעימה לכם, לכן תנסו כמה בירות חזקות עד שתמצאו מה שטעים לכם ואל תבחרו בירה רק כי היא ב0.5 אחוז חזקה יותר מהאחרת.

כשחושבים על בירה חזקה בד"כ נחשוב על טריפל בלגי, אימפריאל סטאוט, טריפל IPA, בארלי ויין, ועוד דברים נהדרים שנעים בד"כ בין 9 ל13 אחוז. אם נגזים ונחפש בירות ממש מיוחדות נגיע עד ל15-16 אחוז. אבל מה אם אני אגיד לכם שיש בירה שמגיעה ל53 אחוז?
אז היום נדבר על זיקוק בהקפאה ועל קים גולאג פארטי של מבשלת הדיקטטור זצ"ל.

נתחיל בעובדה שבבישול רגיל אי אפשר להגיע לאחוזים הללו. בעזרת טכניקות מסויימות ושמרים חזקים במיוחד אפשר להגיע ל27 אחוזי אלכוהול בבירה. אז איך הגענו ל53 אחוז? בשביל זה יש לנו את הזיקוק בהקפאה.

אז מה זה בעצם זיקוק?


זיקוק הוא תהליך של הפרדה בין נוזלים לפי רמות רתיחה שונות. במקרה של אלכוהול, יש לנו תירוש עם אחוז אלכוהול מסויים. האלכוהול מתאדה בטמפרטורה נמוכה יותר ממים, ולכן ע"י חימום בטמפ' מסויימת ועיבוי של האדים שעלו מהתירוש אפשר לקבל נוזל שיכיל יותר אלכוהול וחוזר חלילה. זיקוק בהקפאה עובד טיפה אחרת. מקפיאים את הנוזל, לאחר שהוא קפא מפשירים אותו בצורה מבוקרת. כיוון שנק' הקיפאון של מים היא יחסית גבוהה מה שיפשיר קודם הוא האלכוהול, הסוכרים ושאר דברים נפלאים יפשירו לפני המים וככה יווצר לנו נוזל מרוכז יותר.

מי הם הדיקטטור?

ועכשיו נדבר על קים גולאג פארטי של הדיקטטור. הדיקטטור הייתה מבשלה מופלאה שנסגרה לפני שנים אחדות. במבשלה היו יותם באראס שכיום מנהל את מרכז המבקרים של מזקקל מילק אנד האני, תומר גורן שהוא המאסטר דיסטליר של המזקקה וניר גילת. על הבירה שלהם שהכילה וויסקי מעושן נדבר בפעם אחרת היום אנחנו מתמקדים בקים.

יותם ואני בחדר חביות של מילק אנד האני

החברים מהדיקטטור הכינו באטצ' של 750 ליטר של בירה כשותית באיזור 6 אחוז אלכוהול. לאחר מכן הם לקחו את הבאטצ' העבירו אותו תהליכי סינון מסויימים כדי להוציא את השמרים ושמו אותו במקפיא תעשייתי בטמפ' של מינוס 50 מעלות. אחרי תהליכי הפשרה שונים ומשונים שנשארו חסויים עד ימינו אנו, נשאר להם נוזל ב53 אחוז. הפחת היה עצום ונשאר להם בסוף פחות מ10 אחוז מהבאטצ' ההתחלתי. את מה שיצא הם ביקבקו ב96 בקבוקים. הקים היא עד היום הבירה הכי חזקה שיוצרה בארץ וטופ 10 העולמי.

רשמי טעימה


היא לא מרגישה כמו בירה. תדמיינו סוג של ברנדי מאוד מאוד כשותי. לאט לאט נפתחים טעמים של צימוקים, טיפה טעמי ליקר ובאופן אישי מרגיש טיפה טעמי שוקולד.
קים גולאג פארטי היא גרסה קיצונית של זיקוק בהקפאה אבל אפשר להגיע בשיטה הזאת גם לאחוזים נמוכים יותר וכך ליצור בירה מדהימה שעדיין מתנהגת כמו בירה. הבירה באופן תהיה בעלת פרופיל טעמים חזק מאוד, כמובן בתלות לבירה שממנה זוקקה. בארץ הייתה את הדאסטי אייס של הדובים שהייתה ב15 אחוז, ובדאנסינג קאמל היו מוציאים כל שנה גרסה כזאת לחלק מהבירות שלהם כחלק ממסיבת חיסול החמץ השנתית. מאז סגירת המבשלה למיטב ידיעתי אף מבשלה לא מייצרת בירה שיש בה זיקוק בהקפאה.

המלצות:


אי אפשר למצוא בארץ בירות שזוקקו בהקפאה בין אם מקומיות או מיובאות. אז אם אתם בחו"ל ורואים אחת כזאת תקנו לעצמכם אחת כי זאת באמת חוויה מעניינת. ותעשו לעצמכם טובה ותשתו את הקים גולאג פארטי. אם יש לכם כסף לבזבז אפשר לקנות בקבוק, אבל אם לא תשתו לפחות פעם אחת ממנה.
היא כנראה לא דומה לשום דבר אחר ששתיתם ובאמת מדובר בחוויה שונה.
למיטב ידעתי היחידים שנשארו למכירה נמצאים אצלינו בבירתנו ובגלן(ובאוספים פרטיים של אנשים) אז מומלץ להגיע לפני שייגמר.

דיקטטור- קים גולאג פארטי
אני וקים בבירתנו
ארנון בן-דב

ארנון בן-דב

קיבוצניק במקור וירושלמי בהווה, מוזג בירה, שותה בירה, חוקר בירה, אוהב לדבר על בירה. נשוי למיטל.

שיתוף

רוצים סדנת בירה אצלכם?
יש לכם שאלה על בירה?

אולי תאהבו גם

מאמר אקראי מהאתר שלנו. גלו משהו חדש על בירה!

לקריאה נוספת

פחית VS בקבוק

האם אפשר לשתות בירה מפחית? האם זה עדיף על בקבוק או שזה בירת פועלים? ולמה אין אף מבשלה ישראלית שמייצרת בירות בפחית?

קריאה נוספת >>