כל מי שמתחיל לשתות בירות קראפט נתקל מהר מאוד בIPA. אבל מה זאת הבירה הזאת, איך היא נוצרה, ואיך זה קשור למה שהבריטים עושים הכי טוב בעולם?
היסטוריה
נתחיל בראשי תיבות- India Pale Ale. אז מה הקשר בינה לבין הודו? התשובה היא שאין קשר, טוב בעצם יש קצת. כזכור לכולם במאה ה-19 הבריטים עשו את מה שהם הכי טובים בו שזה כמובן קולוניליזם (זה הזמן להזכיר את הבדיחה הנהדרת- מה הסיבה שהפרמידות במצרים? כי הן היו כבדות מדיי לספינות של הבריטים). בכל מקרה הבריטים היו צריכים לספק בירות לכל החיילים שלהם ברחבי האימפריה שהשמש אינה שוקעת בה לעולם. הבעיה היא שבירות הן מוצר רגיש ויכול להתקלקל מהר, על אחת כמה וכמה בתנאים הסניטריים של אז ובתנאים הקשים שבלב הים. הבריטים חיפשו לכך פיתרון ולבסוף מצאו אותו ע"י כך שהעלו את אחוז האלכוהול בבירה ובעיקר הוסיפו כמות גדולה של כשות שמתפקדת כחומר משמר. אחת מהספקיות הגדולות של הבירה הייתה חברת הודו המזרחית, שאומנם שלטה גם על הודו אבל גם על חלקים נוספים מהאימפריה ובכך קיבלה הבירה את שמה IPA. מהר מאוד הבירה הפכה להיות יותר ויותר פופלרית והתחילו לייצר אותה בלי קשר למשלוחים ומהר מאוד היא התפשטה לכל העולם.
מאפיינים
אז מה המאפיינים של הבירה? קודם כל חשוב לציין כי כיום יש עשרות תתי סגנונות לIPA כמו NEIPA, DIPA Black IPA, Red IPA, Session IPA ועוד ועוד- לחלק מהסגנונות כבר הקדשתי פוסט נפרד ולשאר אגיע בהמשך. בסרטון הנהדר של החבר'ה מCraft Beer Channel תוכלו לראות סגנונות רבים של IPA וגם הם ניסו לענות על השאלה מה בעצם נכנס לסגנון.
American IPA
כיום אני אדבר על American IPA שהוא הסגנון הנפוץ ביותר ושדי דומה גם לIPA הבריטי מלבד הבדלים מינוריים. מבחינת אחוזי אלכוהול הבירה תנוע בין 5 ל7.5 אחוז, הצבע יהיה בהיר עד אדמדם. מבחינת ריח המון פעמים נקבל ריח של פירות הדר, אורן, פירות טרופיים ועוד, הכל תלוי בסוג הכשות. בטעם גם נרגיש טעמים טרופיים או הדריים עם מאלטיות קלה. למי שלא רגיל לבירה היא יכולה להיות גם מאוד מרה בהתחלה.
חלק גדול מההשפעה על הבירה היא הכשות בה משתמשים והיא תשפיע הן על הריח והן על הטעם. בדרך כלל הכשות נוסף גם במהלך הבישול וגם לאחריו(דריי-הופ) כדי לתת אקסטרה ארומה. מכיוון שהכשות כ"כ משמעותי לבירה פעמים רבות יציינו את סוג/י הכשות על העטיפה.
Drink Fresh
שימו לב: למרות שהכשות היא חומר משמר טוב חשוב לשתות את הIPA כמה שיותר טרייה, מכיוון שחלק גדול מהארומות הולכות לאיבוד ככל שהזמן עובר. בחודשי הקיץ גם מומלץ לשמור את הבירות במקרר מרגע שקניתם אותן, לא מבחינה בריאותית אלא רק כדי לשמור על כמה שיותר מהאיכויות של הבירה. כשאתם קונים IPA בעיקר בחנות בה הסחורה לא מתחלפת בקצב טוב מומלץ לבדוק את תאריך הייצור או התפוגה כדי לקבל את המוצר הטוב ביותר שיש. ככה גם תקבלו את מלוא התמורה למחיר, גם תשתו את הבירה כמו שהמבשל התכוון, וגם תקבלו את אחד מסגנונות הבירה הכי טובים שיש
המלצות
לכמעט כל מבשלה בארץ יש היום לפחות סוג אחד של IPA ולכן המבחר גדול, וזה עוד לפני שהתחלנו לדבר על יבוא. בכל זאת אם אני חייב לבחור אז: שפירא IPA, סינדרום של בירתנו, וPUNK IPA של ברודוג. גם אזכיר את הIPA הנהדרת של דנסינג קאמל שנקראת Doc's שלצערי הרב התבשרנו לפני כמה שבועות שדיוויד סוגר את המבשלה שהייתה מבשלת הקראפט הראשונה בארץ.
בתמונה: הזרקת כשות לאחר שבועיים וחצי ביער חנתון
אז מה הIPA האהוב עליכם?