מה דעתכם על מיסים?
בין אם אתם חושבים שמס זה שוד ושצריך לחלק וואצ׳רים לחמצן (אתה לא מבין, בשוודיה ניסו את זה ומאז היחס חמצן/נפש עלה בצורה משמעותית) ובין אם יש לכם לב, רובנו לא אוהבים לשלם מיסים. המס בארץ זה גם אחת מהסיבות שהבירה בארץ יקרה יחסית. אבל הפעם נדבר על דבר חיובי שקורה בעקבות מס ונספר על איך מיסים יצרו את הסטאוט.
מה הקשר בין סטאוט למס?
במאה ה-17 היה בבריטניה מס על הלתת השחור הקלוי ששימש להכנת פורטר. ארתור גינס השני החליט לשלב שעורה לא קלוייה בבירה שלו כדי להפחית עלויות, כיוון שהיא לא מוסתה באותם ימים. השילוב של הטעמים החדשים ביחד עם המחיר הזול יצר בירה שהצליחה במהירות ונהייתה מהפורסמות בעולם. אנחנו מכירים אותה בתור גינס. תוכלו ללמוד על כך עוד בסרטון הבא
אז מה זה סטאוט?
אבל מה זה בעצם סטאוט? קודם כל המשמעות של המילה סטאוט בגאלית היא חסון. הסטאוט התחיל בתוך תת סגנון של פורטר שנקרא- סטאוט פורטר ובהמשך הפך להיות סגנון בפני עצמו שנקרא סטאוט. בבירה משתמשים בשעורה ברמת קלייה גבוהה מה שבמקרים רבים מזכירים טעמי שוקולד וקפה, או טעם שרוף בשביל חלק מהאנשים.הבירות מאופיינות בגיזוז נמוך מה שמדגיש את הטעמים. גינס, ובהמשך גם בירות נוספות, מוזגות את הבירות שלהם עם גז חנקן (תערובת גזים ביחס של 70 אחוז פחמן דו חמצני, 30 אחוז חנקן) מה שיוצר גוף קרמי מכיוון שהחנקן לא מתמוסס בבירה. החנקן גם יוצר את אפקט המפל שמתגלה שמוזגים כוס גינס כהלכה.
כמובן שגם בסטאוט יש מגוון סגנונות שבינהם אחד הסגנונות האהובים עליי אימפריאל סטאוט, ועוד סגנונות נוספים שיקבלו פוסטים בהמשך.
המלצות:
כמובן שתלכו לשתות גינס במקום שמוזג אותה כמו שצריך, אבל בנוסף נמליץ על שני סטאוטים ישראלים.
הראשון הוא הבלאק אאוט של הדובים – סטאוט מעולה עם טעמי קפה ושוקולד מורגשים.
השני הוא סלרה סמוק סטאוט – סטאוט מעושנת שמיוצרת היום במבשלת ליבירה בחיפה. קצת קשה למצוא אותה אבל טעמי הקלייה שלה והעישון שלה שווים את זה לגמרי.
בימי כברמן נתקלתי בלא מעט אנשים שממש מתנגדים לסטאוט, בדרך כלל זה קרה כי הם שתו גינס לפני עשור ולא אהבו. אבל כמובן שאם השנים החושים שלנו משתנים, ולכן אני ממליץ בכל זאת לנסות מדיי פעם סטאוט, אולי תגלו שזה הסגנון האהוב עליכם.
אז פעם הבאה שאתם מתבאסים על המיסים, לכו לבר הקרוב ותרימו לחיים עם כוס של גינס, או לכל הפחות איזה סטאוט טובה… מה הסטאוט האהוב עליכם?